Yes, je bent uitgenodigd op gesprek! Maar hoe ga je goed voorbereid het gesprek in?

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar waaruit bestaat een goede voorbereiding? No worries, we helpen je op weg!

1. Algemene voorbereiding

Uit onderzoek blijkt dat een recruiter binnen vijftien seconden beslist of hij/zij je wel of niet aanneemt. Overdreven? Misschien, maar de eerste twee à drie minuten van een gesprek zijn cruciaal. Of je nu een imposant cv hebt of niet, als je niets weet over de functie, de organisatie of de persoon die tegenover je hebt, maak je alsnog een slechte indruk.

De basis voor een succesvolle presentatie én een vlot sollicitatiegesprek leg je dus door een goede voorbereiding. Zorg dat je niet alleen weet wat de functie inhoudt en wat het bedrijf precies doet, maar ook met wie je in gesprek gaat. Wat is de rol van die persoon? Is dit inderdaad een recruiter of heeft deze persoon een andere rol binnen de organisatie?

Bereid je ook voor op eventuele vragen die een recruiter jou kan stellen. Want, je maakt een goede eerste indruk wanneer je tijdens je gesprek laat merken je hier ook goed op voorbereid te hebben.

2. Ken de vacature en de organisatie

Voordat je op gesprek gaat is het goed om nog eens goed de vacature te lezen. Wat wordt er precies van je verwacht en waarover kunnen ze misschien vragen gaan stellen. Kijk ook welke kwaliteiten van jezelf goed zouden aansluiten bij de functieomschrijving. Als het goed is heb je dat al gedaan toen je je cv en motivatie schreef, maar het kan nooit kwaad om dit nog eens goed te bestuderen.

Verdiep je ook in de organisatie waar je gaat werken. Je hoeft echt niet alle ‘ins & outs’ te weten, maar het wordt op prijs gesteld als je op de hoogte bent van enkele cijfers of recent (groot) nieuws over de organisatie. Wat doet de organisatie en waar staat de organisatie voor is belangrijke informatie die je over het algemeen op de website van de organisatie kunt vinden. Bekijk deze aandachtig en lees wat de organisatie over zichzelf zegt.

3. Ken jezelf

Bedenk dat degene met wie jij het sollicitatiegesprek voert, jou nog helemaal niet kent en graag wil weten wie hij of zij tegenover zich heeft. In de korte tijd dat jullie een gesprek voeren wil hij of zij meer te weten komen over jouw kwaliteiten en wat voor persoon jij bent. Om deze vragen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat jij goed weet wie je bent en wat je kunt.

Maak daarom een lijst van 3 sterke punten en 3 ontwikkelpunten. Je kunt deze punten extra kracht bijzetten door er voorbeelden uit de praktijk bij te benoemen. Ontwikkelpunten hoeven niet per definitie slecht te zijn. Je hiervan bewust zijn is ook een kwaliteit! Zolang je maar kunt aangeven dat het voor jou een uitdaging is deze zwakheden te verbeteren en hoe je dat denkt te doen. Echte zwakheden (“ik kom altijd te laat op mijn werk”) kun je misschien beter voor je houden.

4. Wat trek je aan?

Zorg dat je er verzorgd uitziet als je op gesprek komt. Uiteraard is het per bedrijf en per functie verschillend wat er van je wordt verwacht, maar je bent echt niet snel overdressed! Ook als de dresscode in het bedrijf informeel is, wordt het veelal op prijs gesteld als je als man tijdens een sollicitatiegesprek in pak verschijnt (en poets je schoenen!). Vrouwen zijn wat ruimer in hun keuze en hoeven in de meeste gevallen echt niet in mantelpak. Zorg wel dat je kleding er verzorgd uit ziet en laat je spijkerbroek in de kast hangen.

Probeer te gaan voor kleding die er verzorgd uit ziet én waar je je prettig in voelt, want het is wel fijn als je je daar tijdens het gesprek geen zorgen om hoeft te maken. En moet je toevallig bepaalde papieren of iets anders meenemen? Zorg dan ook dat je tas er netjes uitziet. Kom niet aan met een plastic tas of vaal rugzakje.

5. Kom op tijd!

Te laat komen kan echt niet. Daarmee sta je meteen 1-0 achter en heb je in het gesprek heel veel goed te maken. Zorg dus dat je op tijd van huis vertrekt (houdt ook rekening met de spits) en dat je vooraf weet waar je moet zijn. Er is niets is zo vervelend om te moeten haasten in het verkeer. Dat levert alleen maar extra onrust en stress op en je kunt je energie veel beter gebruiken tijdens het gesprek.

Liever te vroeg dan te laat. En als je echt veel te vroeg bent kun je altijd nog even een wandelingetje maken in de buurt van het bedrijf. Wel zo ontspannend!

Tip! Neem in elk geval het telefoonnummer mee van het bedrijf, zodat je onderweg kunt bellen als je ondanks al je inspanningen toch te laat dreigt te komen.

6. Omgaan met spanning

Het is heel normaal dat je voor én tijdens je sollictatiegesprek last hebt van spanning, dit is een heel natuurlijk verschijnsel. Als je je dit realiseert kun je er goed op inspelen en er zelfs profijt van hebben. Want, wanneer je last hebt van spanning wordt er adrenaline aangemaakt, een stresshormoon dat je zintuigen op scherp zet. Hierdoor ben je alerter en meer gefocust. Adrenaline zorgt er dus voor dat je beter presteert doordat je lichaam zich volledig richt op datgene wat op dat moment belangrijk is; je sollicitatiegesprek. Door spanning te zien als iets positiefs in plaats van iets negatiefs – het maakt je immers gefocust en alert – zul je er minder last van hebben.

Het kan zijn dat je bij spanning vaker naar het toilet moet en een droge mond krijgt. Ga dus van tevoren naar het toilet en drink niet teveel water.

Met deze tips staat niets een goed sollicitatiegesprek meer in de weg, succes!

Nog meer tips?

Tips voor je sollicitatiegesprek!

Yes, je bent uitgenodigd op gesprek! Maar hoe ga je goed voorbereid het gesprek in? Wij geven je tips!

lees meer

Welke vragen kun je zelf stellen?

Tips voor het stellen van de juiste vragen tijdens je sollicitatiegesprek!

lees meer

Veelgestelde vragen bij een ...

Welke standaard vragen kun je verwachten bij een sollicitatiegesprek? Een recruiter kent waarschijnlijk alleen jouw...

lees meer

Enthousiast geworden? Kom meer te weten over onze traineeships!

Enthousiast geworden? Kom meer te weten over onze traineeships!

Neem nu die stap naar een nieuwe carrière en meld je aan voor één van onze traineeships. Weet je nog niet naar welke van de 3 je voorkeur uitgaat? Geef dan aan dat je geen voorkeur hebt, dan gaan we samen onderzoeken welke het beste bij je past!

Meer info
solliciteer nu!