Tips voor het stellen van de juiste vragen tijdens je sollicitatiegesprek!

Een sollicitatiegesprek is niet alleen voor de potentiële werkgever om in te schatten of jij geschikt bent voor de functie en de organisatie. Dit is ook voor jou het uitgelezen moment om in te schatten of je bij deze werkgever aan het werk wilt. Want een goede match, daar zijn zowel de potentiële werkgever als jijzelf bij gebaat. Maar hoe kom je daar achter? Door de juiste vragen te stellen.

Tip: Zorg dat je in ieder geval 4 vragen hebt voorbereid, zodat je nog wat vragen achter de hand hebt wanneer er al een aantal tijdens het gesprek beantwoord zijn. 

Denk na over wat je wilt weten
Denk goed na over wat je wilt weten en stel daar vragen over. Stel geen vragen omdat dat nu eenmaal van je verwacht wordt. Want, het stellen van vragen over zaken die al besproken zijn of die je gemakkelijk zelf had kunnen vinden geven je gesprekspartner geen goede indruk. Probeer dat dus zoveel mogelijk te voorkomen.

Stel kritische vragen
Door het stellen van de juiste, kritische vragen geef jij aan dat je je goed in de organisatie en de functie hebt verdiept en dat je enthousiast bent. Verdiep je dus van tevoren goed in de organisatie en de functie. Bezoek de website en lees de vacature nog eens goed door en bedenk een paar kritische vragen naar aanleiding van deze informatie. Zo kun je verdiepende vragen stellen over de organisatie of functie, bijvoorbeeld:

  • Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven?
  • Wat is volgens u dé reden dat werknemers hier graag werken?
  • Hoe zou ik me in deze functie verder kunnen ontwikkelen?

Luister goed naar je gesprekspartner
En nog belangrijker: luister goed tijdens het sollicitatiegesprek wat je gesprekspartner zelf over het bedrijf en de functie vertelt zodat je daar op in kunt spelen. Want bedenk: goede vragen kun je vaak alleen stellen door eerst goed te luisteren! Wanneer je gesprekspartner het heeft over doorgroeimogelijkheden kun je bijvoorbeeld vragen:

  • Aan welke functie(s) kan ik denken wanneer we het hebben over doorgroeien?
  • Aan welke eisen moet ik voldoen om door te kunnen groeien naar deze functie(s)?

Einde van het gesprek
Vaak krijg je aan het einde van je gesprek de kans om vragen te stellen. Maar begint je gesprekspartner hier niet over? Wees dan niet bang om ze toch te stellen. Dit betekent overigens niet dat je de vragen die je hebt voorbereid moet bewaren voor het laatst.

Vragen die je beter niet kunt stellen
Je bent vast benieuwd naar een aantal arbeidsvoorwaarden die horen bij de organisatie en de functie. Hoe zit het bijvoorbeeld met je salaris, vakantiedagen en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden? Wees daar bij een eerste gesprek terughoudend mee. Hiermee kun je namelijk de indruk wekken dat je de arbeidsvoorwaarden belangrijker vindt dan de uiteindelijke functie. Deze vragen kun je altijd nog stellen bij een tweede of derde gesprek. En vaak brengt de organisatie ze op den duur vanzelf aan de orde. Het is wel zo beleefd om daarop te wachten.

Succes met je sollicitatiegesprek!

Tips voor je sollicitatiegesprek?

Voorbereiden op een sollicitatiegesprek

Yes, je bent uitgenodigd op gesprek! Maar hoe ga je goed voorbereid het gesprek in?

lees meer

Tips voor je sollicitatiegesprek!

Yes, je bent uitgenodigd op gesprek! Maar hoe ga je goed voorbereid het gesprek in? Wij geven je tips!

lees meer

Veelgestelde vragen bij een ...

Welke standaard vragen kun je verwachten bij een sollicitatiegesprek? Een recruiter kent waarschijnlijk alleen jouw...

lees meer

Enthousiast geworden? Kom meer te weten over onze traineeships!

Enthousiast geworden? Kom meer te weten over onze traineeships!

Neem nu die stap naar een nieuwe carrière en meld je aan voor één van onze traineeships. Weet je nog niet naar welke van de 3 je voorkeur uitgaat? Geef dan aan dat je geen voorkeur hebt, dan gaan we samen onderzoeken welke het beste bij je past!

Meer info
solliciteer nu!