Hoe belangrijk is woon-werk reisafstand voor de meeste mensen? En is dit de belangrijkste factor voor werkgeluk?

Volgens recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rijden Nederlanders gemiddeld zo’n 22,6 kilometer om op hun werk te komen. Vier op de tien Nederlanders heeft zelfs een baan die zo dichtbij is, dat ze hiervoor niet eens hun eigen woonplaats uit hoeven. Volgens het CBS is hiermee het bewijs geleverd dat de meeste mensen liever verhuizen dan dat ze elke dag tientallen kilometers reizen. Maar is de afstand eigenlijk wel zo’n belangrijke factor?

Reistijd belangrijke factor

Nader onderzoek laat namelijk zien dat de gemiddelde afstand woon-werk al zo’n tien jaar op het huidige niveau ligt. De afstand tussen werk en woning is volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen een soort vaststaand gegeven. Volgens hem is de reistijd daarentegen van veel grotere invloed op de keuze van mensen om van baan te wisselen of dichterbij hun werk te gaan wonen.

De wet van behoud van reistijd

De psychologische term hiervoor is de wet van behoud van reistijd. Mensen lijken het volgens deze wet gemiddeld acceptabel te vinden om zeventig tot negentig minuten per dag onderweg te zijn. Onderweg betekent in dat geval niet alleen maar het op en neer reizen van huis naar het werk. Ook het ritje ’s avonds naar de sportschool of supermarkt hoort hier bij. Pas als deze grens qua reistijd wordt overschreden zullen mensen sneller geneigd zijn van baan te wisselen of zelfs te verhuizen om dichterbij (lees: op een kortere reistijd) van hun werk te wonen.

Files

Geheel tegen de verwachting in blijken files en andere verkeersophoudingen onderweg nauwelijks invloed te hebben op de bereidheid van mensen om ver van hun werk te wonen. In veel gevallen treedt er vrij snel gewenning op. Files zijn voor veel mensen voorspelbaar. Men weet vaak bij welk knooppunt of bij welke afslag het mis gaat en zit vervolgens gelaten zijn of haar tijd uit. We lijken de files te accepteren mits deze er niet voor zorgen dat onze totale reistijd per dag de zeventig à negentig minuten overschrijden. We zien files als een onvermijdelijk gegeven.

Gemiddeld 22 kilometer

Met een gemiddelde van zo’n 22 kilometer en vier op de tien mensen die wonen en werken in dezelfde plaats, is het natuurlijk een simpel rekensommetje dat er ook de nodige excessen zijn. We zijn nu sinds een aantal jaar uit de economische crisis, maar bedenk maar eens hoeveel mensen er in die tijd blij waren met überhaupt een baan, laat staan dat ze zich druk maakten om de afstand van huis naar het werk.

Relatie tussen reisafstand en stress

TNO doet met regelmaat onderzoek naar de tevredenheid van mensen over hun baan. Er lijkt echter geen relatie te zijn tussen de reisafstand en stress in het algemeen. Zo is zo’n zestig procent van de werknemers tevreden over de woon-werkafstand, terwijl dertig procent er zelfs zeer tevreden over is. Het lijkt mij persoonlijk dan ook niet dat de te reizen afstand de grootste invloed heeft op je gevoel van tevredenheid over je werk.

Het welzijn op je werk

Als we kijken naar een onderzoek van vacaturesite StepStone, dan komt de reisafstand niet eens in de top tien naar voren. De top drie van factoren die van invloed zijn op het welzijn op je werk worden bepaald door:

  1. het werken voor een bedrijf dat respect heeft voor zijn werknemers,
  2. het hebben van een boeiende baan
  3. en het werken in een bedrijf met een goede sfeer.

Van hot naar her

Zelf reis ik als payroll consultant van Quoratio al jaren van hot naar her. Ik herken mij in de top drie van StepStone en misschien zelf wel in de factoren genoemd op plaats vier tot en met tien. Een reisafstand van 22 kilometer heb ik tot op heden nog niet mogen ervaren, al zat ik er een paar keer vrij dichtbij. Laat staan dat ik een opdracht in mijn eigen woonplaats had, maar dat zou in mijn geval een utopie zijn.

Plezier en meerwaarde voorop

De excessen heb ik daarentegen ook meegemaakt en ik herken mij in het gelaten ondergaan van ongemakken als files en verkeersongevallen die een toename van de reistijd opleveren. Of dat voor mij persoonlijk het belangrijkste is? Absoluut niet! Zolang ik elke dag met plezier naar een opdrachtgever ga waar ik werk kan doen waar ik niet alleen voor mijzelf uitdagingen uit kan halen, maar waar ik ook het gevoel heb dat ik van meerwaarde ben, dan maakt het mij niet uit waar deze opdrachtgever gevestigd is. Al zijn er natuurlijk grenzen…

Ferry Zweerink
Payroll Consultant

Enthousiast geworden? Kom meer te weten over onze traineeships!

Enthousiast geworden? Kom meer te weten over onze traineeships!

Neem nu die stap naar een nieuwe carrière en meld je aan voor één van onze traineeships. Weet je nog niet naar welke van de 3 je voorkeur uitgaat? Geef dan aan dat je geen voorkeur hebt, dan gaan we samen onderzoeken welke het beste bij je past!

Meer info
solliciteer nu!