Miranda ging aan de slag met de processen op de personeels- en salarisafdeling van een academisch ziekenhuis.

De nadruk lag op het koppelen van hoofd- en subdoelen, risico’s en controlemaatregelen. Zo kan ook dit ziekenhuis, na het in kaart brengen van eventuele vertragingen of problemen, haar proces moderniseren door verstandig te veranderen. Miranda vertelt over haar ervaring bij het academisch ziekenhuis.

Uitzonderlijke processen

Dit academisch ziekenhuis is een werkgever met een zeer complex personeelsbestand en verschillende vormen van aanstellingen en arbeidsovereenkomsten. Dit betekent in de praktijk veel uitzonderlijke of nét afwijkende processen, waarmee iemand die ze beschrijft fulltime zoet kan zijn. Het hoofd van de afdeling zag dan ook het voordeel om iemand van buitenaf de processen inzichtelijk en overzichtelijk te laten maken. Zo hoefde er niemand uit de productie gehaald te worden. Bovendien vond hij het waardevol iemand met een frisse blik in te zetten die objectief naar de processen kan kijken.

Fris en groen

Daar kwam ik met mijn frisse blik op een enorme afdeling van zestig medewerkers. Fris en groen, kun je stellen: ik had pas net mijn praktijkdiploma loonadministratie behaald. Hiervóór heb ik een master Engelse taal en cultuur behaald aan de Universiteit, een ogenschijnlijk irrelevante studie. Maar mijn achtergrond geeft me juist de onderzoekservaring die nodig bleek bij deze opdracht. De uitdaging bleek namelijk de beoordeling van details, welke weg te laten en welke juist te verwerken in de procesbeschrijving. Want juist bij procesbeschrijving zijn de details bepalend voor een optimaal resultaat.

Gebruiksvriendelijk format

Na verschillende kleurrijke visgraatdiagrammen, stroomdiagrammen, mindmaps en gesprekken tussen management en audit, ontwierp ik een gebruiksvriendelijk format waarin (vrijwel) alle processen van afdeling personeels- en salarisadministratie verwerkt kunnen worden. Straks kan het personeel, de leidinggevende, maar ook de audit ermee toetsen hoe ‘gezond’ de afdeling werkelijk is. Bovendien kan de afdeling van het ziekenhuis straks starten met haar procesmodernisering, aangezien de processen inzichtelijk zijn en het format vrij makkelijk aan te passen of opnieuw in te vullen is: zo blijft de afdeling altijd actueel.

Miranda van Dolron
Trainee HR- en Salarisadministratie

 

Enthousiast geworden? Kom meer te weten over onze traineeships!

Enthousiast geworden? Kom meer te weten over onze traineeships!

Neem nu die stap naar een nieuwe carrière en meld je aan voor één van onze traineeships. Weet je nog niet naar welke van de 3 je voorkeur uitgaat? Geef dan aan dat je geen voorkeur hebt, dan gaan we samen onderzoeken welke het beste bij je past!

Meer info
solliciteer nu!