Voor een consultant is ergens binnenkomen en je direct thuis voelen dé ideale start van een nieuwe opdracht.

Ik weet uit ervaring dat dit helaas geen vanzelfsprekendheid is. Dus wanneer je bij binnenkomst een dergelijk warm welkom ervaart, dan blijft dat je zeker bij. Mijn start bij a.s.r. was er zo één. Een grote verzekeringsmaatschappij van buiten, een informele en moderne organisatie van binnen.

Flexplekken en ‘clean desks’

Banken en verzekeraars hebben tegenwoordig vaak een Shared Service Center. Alle HR- en salarisdisciplines zijn gebundeld in één grote afdeling. Kleine kamertjes met krappe bureaus zijn duidelijk niet meer aan de orde. Grote open ruimtes met flexplekken en ‘clean desks’ zijn hiervoor in de plaats gekomen. Verwonderd was ik daarom toen ik met een collega van a.s.r. een voorstelronde langs alle collega’s van deze afdeling maakte. Want ondanks het feit dat het hier om zo’n 50 man gaat, heerst er de sfeer van een klein informeel team. Onderscheid tussen een adviseur of administrateur bestaat eigenlijk niet. En dat is prettig binnenkomen.

Positieve informele sfeer

‘Waarom heerst hier zo’n positieve en informele sfeer?’ Een vraag die ik mezelf gedurende deze opdracht geregeld heb gesteld. Zou het komen door de ruime mate van vrijheid en verantwoordelijkheid van de medewerkers? Zou het komen door de goede balans tussen werk en privé? Of zou het komen door de arbeidsvoorwaarden? Wat me in ieder geval duidelijk is geworden, is dat a.s.r. als organisatie een bewust en gedegen beleid uitvoert op het gebied van binden, boeien en behouden. Veel grote organisaties staan onder (maatschappelijke) druk en hebben moeite om goede medewerkers te vinden en – nog belangrijker – vast te houden. Modernisering is daarbij essentieel, vanzelfsprekend ook in je personeelsbeleid.

Tevreden blik ik terug

Ik heb zes maanden met enorm veel plezier en energie bij a.s.r. gewerkt. Mijn opdracht bestond primair uit het doorlichten van de payroll, het inzichtelijk maken en beschrijven van alle werkzaamheden en het optimaliseren van de samenwerking binnen het team. Zonder medewerking van de betrokken collega’s is dit praktisch onmogelijk. De open houding van de collega’s, de transparantie van de afdeling en de medewerking van het management hebben hier dan ook een onmisbare rol in gespeeld. Samen hebben we in zes maanden tijd zichtbare en constructieve verbeteringen doorgevoerd. Tevreden blik ik daarom regelmatig even terug. Terug naar het moment dat ik binnenkwam en me direct thuis voelde…

Daan Naus
HR & Payroll Consultant

Enthousiast geworden? Kom meer te weten over onze traineeships!

Enthousiast geworden? Kom meer te weten over onze traineeships!

Neem nu die stap naar een nieuwe carrière en meld je aan voor één van onze traineeships. Weet je nog niet naar welke van de 3 je voorkeur uitgaat? Geef dan aan dat je geen voorkeur hebt, dan gaan we samen onderzoeken welke het beste bij je past!

Meer info
solliciteer nu!